Ochota na małe co nieco…

paprika-639387_640
Każdego z nas czasem dopada nagła ochota na przekąskę, coś małego do schrupania. Niestety w większości przypadków sięgamy po produkty niezdrowe, które nie dostarczają nam żadnych pozytywnych składników, a jedynie sieją w nim spustoszenie. Zamiast sięgać po chemiczne produkty, które nie oferują nic dobrego warto wyrobić sobie nawyk wybierania zdrowych i pysznych przekąsek.

Zdrowe, czyli niedobre

Istnieje błędne przekonanie, że zdrowe jedzenie jest niedobre i pozbawione jakiegokolwiek smaku. To oczywiście bzdura! Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia i przyprawienia dania. To, że chipsy nie są smażone, tylko suszone wcale nie oznacza, że są one gorsze. Wręcz przeciwnie – dzięki odpowiedniej obróbce termicznej nie zostają zniszczone dobroczynne witaminy i elementy, które są niezbędne organizmowi do prawidłowego funkcjonowania.

Frytki bez oleju?

Frytki to takie małe uzależnienie wielu osób. Każdemu wydaje się, że przecież ziemniak z tłuszczem nie może być niebezpieczny i niezdrowy. Niestety taka przekąska nie dość, że jest bardzo kaloryczna to jeszcze nie dostarcza żadnych właściwości odżywczych. Czy zatem trzeba rezygnować z jakże pysznych i chrupiących frytek? Oczywiście, że nie. Istnieje świetny i zdrowy sposób przyrządzania tego dania tak, aby walory smakowe pozostały te same, jednak proces termiczny nie uszkadzał pozytywnych składników. Zamiast wrzucania frytek na głęboki, rozgrzany olej można je przygotować przy użyciu piekarnika z niewielką ilością tłuszczu. Jak przygotować takie danie?

  • Ziemniaki kroimy w paseczki, jak na standardowe frytki.
  • W miseczce przygotowujemy pastę na bazie oleju, najlepiej z pestek winogron, oraz wybranych przypraw – soli, pieprzu czy ziół.
  • Ziemniaki pokrojone w słupki wrzucamy do miseczki i mieszamy aż wszystkie będą zamoczone w naszej omaście.
  • Blachę w piekarniku wykładamy papierem do pieczenia i przygotowujemy frytki ok. 25 minut na 220 stopniach C, aż osiągną miękkość. Gdy frytki będą dostatecznie miękkie, włączamy termoobieg i pieczemy następne kilka minut, aby nasze danie delikatnie się zarumieniło.

Ten sposób przygotowania frytek sprawia, że są one tak samo pyszne, jak robione w głębokim tłuszczu. Są jednak pozbawione litrów paskudnego oleju, który w nadmiernych ilościach jest szkodliwy.

Chipsy nie tylko ziemniaczane

Od pewnego czasu w sklepach można odnaleźć coraz więcej chipsów warzywnych oraz owocowych. To świetny pomysł dla osób, które lubią podjadać w środku dnia oraz tych, które pracują i potrzebują szybkiej i sycącej przekąski w porze lunchu. Tak przygotowane warzywa i owoce zyskują niesamowitą chrupkość, przy czym nie tracą swojego niepowtarzalnego smaku. Zawierają również cenne witaminy oraz mikro i makroelementy, które są niezwykle potrzebne naszemu organizmowi, w szczególności umysłowi. Dla osób, które zainteresowane są ekologią i tematem żywności BIO istnieje dobra wiadomość – tego typu przekąski coraz częściej produkowane są z warzyw i owoców, które pochodzą z ekologicznych plantacji.

Dodaj komentarz

You must be logged in to post a comment.